

The Mizoram Gazette

EXTRA ORDINARY Published by Authority

RNI No. 27009/1973

Postal Regn. No. NE-313(MZ) 2006-2008

VOL - XLV Aizawl, Tuesday 2.8.2016 Sravana 11, S.E. 1938, Issue No. 241

PRESS NOTE

Dated Aizawl, the 27th July, 2016.

Subject: Schedule of By-Election to Village Councils, 2016, Khawzawl-I (Electric Veng)

Champhai District hnuaia Khawzawl-I (Electric Veng) chu Inthlanpui 2015 khan rokhawlhna avangin neih a ni ta Iova, tunah hian sub-section (7) of section 3 of The Lushai Hills District (Village Councils) Amendment Act, 2014 leh chumi hnuaia dan siam Rule 3 (1) of The Mizoram (Election to Village Councils) Rules, 2014 in thuneihna a pek angin State Election Commission, Mizoram chuan ni 23rd August, 2016 hian a buatsaih leh dawn a ni.

1. The Mizoram (Election to Village Councils) Rules, 2014 - Rule 16 in a phut angin Assembly Electoral Roll thar ber draft roll-ah hmangin, kum tling chhiarna'n 1.1.2016 ruat a ni. Final Roll hi ni 26.7.2016 ah peih a ni.

Khawzawl-I Electric Veng Village Council Electoral Roll-ah hian In (households) 217 awmin vote nei thei mipa 342 leh hmeichhia 349, an vaiin 691 te hian Village Council member General seat 4 leh Reserved seat 1 an thlang dawn a ni.

2. Identification of Electors: Vote thlak turte chuan an nihna tichiang turin Election Commission of India in an siam EPIC an keng ngei tur a ni a, an neilo anih chuan anmahni nihna chiang hriat theihna Identity Card dang an keng tur a ni.

Vote thlak anih dawn in vote - 'neitu dik tak a ni' tih chian theih anih loh chuan vote an thlak ve thei lovang.

- 3. Dan leh thupek: Inthlanna felfai leh muanawm kan neih theih nan dan leh thupek kenkawh kawngah District Magistrate leh Superintendent of Police te'n inthlanna tur Khawzawl-I (Electric Veng) huam chhungah mawh an phur ang. Eng thil mahin Inthlanna hi a tibuai tur a ni lo.
- **4. Election Officials**: Deputy Commissioner te chu District Election Officer atan ruat an ni a, an District tina Election Officer te pawh Assistant District Election Officer atan ruat an ni. Inthlanna buaipuitu atan hian sawrkar hnathawkte chu ruat an ni dawn a. Returning Officer, Presiding Officer leh Polling Officer atan pawh tualchhung mi ruat an ni ang.
- **5. Conduct of Officials**: State Election Commission chuan inthlanna buatsaihna a mawhphurhtu tupawh duh sak bik emaw hlauh bik emaw an neih a rem ti lova, a lai thei ang bera hnathawk tura beisei an

Ex-241/2016 - 2 -

ni. An zavai hian inthlan zawh hma chu State Election Commission hnuaiah deputation a kal anga ngaih an ni a, Commission thuneihna hnuaiah an thawk a ni.

- **6. Single Ballot Box**: Vote thlaktuten an thlakna midangin an rin hriat mai theih lohna tur te, inthlanna thianghlim leh felfai kan neih theihna turin Ballot paper General seat leh Reserved seat te Ballot Box pakhatah thlak vek tur a ni.
- 7. **Ballot Paper**: Ballot Paper hi General seat tan pakhat leh Reserved seat tan pakhat a rawng *in anglo* hman tur a ni anga, a pahnih chuan Ballot Box pakhat ah thlak kawp tur a ni ang.
- 8. Indelible Ink: Vote thlak nawn leh mi aia vote thlak tumte ven nan vote thlaktute kut veilam zungchal tin leh vuna kai telin Indelible Ink tah vek tur a ni ang.
- **9.** Common Election Camp: Party worker-te inkara boruak tha lo pumpelh nan Polling Booth bulah Political Party-te leh Candidate-te awmkhawm nan Common Election Camp pakhat chauh siam phalsak an ni, he camp hi mawlmang thei ang bera siam tur a ni. Flag te, Poster te, Symbol te leh thuziak Political Party emaw Candidate lam kaihhnawih ziahna engmah tar loh tur a ni. He camp ah hian pawm tlan theih tuemaw in a ho ang.
- 10. Reservation of Seat: Tun inthlan hi Khawzawl-I Electric veng pawhin bung thar pawimawh tak an kaina tur a ni. Democracy bulthut rorelnaa hmeichhiate an tel ve ngei ngeina turin Village Council tinah seat zuat sak bik angin hetiangin:
 - i) General Seat (He seat hi mipa leh hmeichhiateⁱn an chuh thei) Seat 4
 - ii) Reserved Seat (He seat hi hmeichhe tan chauha zuatsak a ni) Seat 1
- 11. Village Council Term: Kumin inthlan atang hian Village Council Term kum thum (3) ni thin chu kum nga (5) a ni tawh dawn a, Khawzawl I (Electric Veng Village Council Member thlan thar turte term hi General Election 2015 term tawp rualin a tawp ang.
- **12. Model Code of Conduct**: Model Code of Conduct for By-Election to Village Councils chu tun atang hian Khawzawl-I Electric Veng Village Council huam chhungah hman tan nghal a ni. He Model Code of Conduct hian Political Party zawng zawng, Contesting Candidate zawng zawng te, Minister-te, Parliamentary Secretary-te, Member of Parliament-te, MLA-te, Municipal Councillor te leh Village Council inthlannaa inhnamhnawih Public Servant te a huam ang.
- **13**. **Schedule of Election**: Hetiang hian By-Election to Village Councils-2016 Khawzawl-I (Electric Veng) neih dan tura ruahmanna Schedule chu siam a ni.

1.	Announcement of Schedule of Election by the	27.7.2016 (Wednesday)
	State Election Commission	
2.	Issue of Notification by the State Election Commission	27.7.2016 (Wednesday)
3.	Date of Issue of Notice of Election by the Returning Officers	27.7.2016 (Wednesday)
4.	Last date for filing Nominations	4.8.2016 (Thursday)
5.	Scrutiny of Nominations	5.8.2016 (Friday)
6.	Last Date for withdrawal of Nominations	8.8.2016 (Monday)
		Up-to 12:00 noon
7.	Date & Time for allotment of symbols to Candidates &	8.8.2016 (Monday)
	display of list of Candidates	Between 1:00 pm-4:00 pm

- 3 - Ex-241/2016

8.	Date of Poll	23.8.2016 (Tuesday) (7:00 am – 5:00 pm)
9.	Date of re-poll if any	24.8.2016(Wednesday)
10.	Counting of Votes	23.8.2016(Tuesday)
	(Counting of Votes shall commence as soon as poll is over)	
11.	Last date for formation of Executive Body	26.8.2016(Friday)
12.	Date on which Election process shall be completed	29.8.2016 (Monday)

14. Appeal: State Election Commission chuan inthlanna felfai leh muanawm kan neih theih nan inthlanna buaipuitute, Political Party te, Media te, NGO te leh mipui tawiawmna a ngen a. Mipui duhthlanna kal tlanga tualchhung inrelbawlna tha tak kan neih zui zel theih nana theih tawp chhuah theuh turin mitin te a sawm a ni.

By order, etc.

H. Darzika, Secretary, State Election Commission, Mizoram.